Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami

Problem bardzo dojrzałych bananów to temat wszystkim blogerom kulinarnym dobrze znany. Co wtedy robimy? Oczywiście pieczemy ciasto. Wybrałam dwukolorowe, z dodatkiem kakao. A że gruszki też były już mocno miękkie i soczyste, dodałam je do ciasta. 

Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

½ szklanki kakao

2/3 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 1 łyżeczki)

2 płaskie łyżeczki proszku

1 płaska łyżeczka sody

3 jajka

180 g kwaśnej śmietany 18%

2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

120 g masła, stopionego

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.



Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę z proszkiem proszek do pieczenia i sodą. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do dużej tortownicy  lub podłużnej keksówki. Pozostałe ciasto zmiksować z kakao i wylać na jasne ciasto. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, rozłożyć plastry owoców na cieście. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s