Papryka faszerowana ryżem i tuńczykiem

Zazwyczaj warzywa faszeruję kaszą lub ryżem oraz mięsem. Tym razem zdecydowałam się na dodatek tuńczyka. Danie jest lekkie, ale przyznaję, że o wiele bardziej smakowało mi na drugi dzień.

Papryka faszerowana ryżem i tuńczykiem

Składniki:

4 duże czerwone papryki

2 woreczki ryżu

1 cebula

3 ząbki czosnku

2/3 puszki kukurydzy

1 mała cukinia

3-4 ząbki czosnku

150 g tartej mozzarelli

przyprawa do grilla, majeranek

Sól i pieprz

2 łyżki masła

posiekana natka pietruszki

olej do wysmarowania papryki



Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Wysypać z woreczków do miski, dodać odcedzoną kukurydzę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a cukinię umyć i także pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć z cebulą na maśle na małym ogniu, pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Dodać do ryżu i kukurydzy razem z posiekaną natkę. Tuńczyka odcedzić i połączyć z ryżem. Doprawić przyprawą  do grilla, solą i pieprzem.  Papryki umyć, przeciąć w poprzek, delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Posmarować skórkę olejem. Farszem napełnić połówki papryk. Posypać wierzch mozzarellą i zapiekać aż skórka papryk zmięknie. Podałam z sosem barbecue.

Papryka faszerowana ryżem i tuńczykiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s