Zazwyczaj warzywa faszeruję kaszą lub ryżem oraz mięsem. Tym razem zdecydowałam się na dodatek tuńczyka. Danie jest lekkie, ale przyznaję, że o wiele bardziej smakowało mi na drugi dzień.
Składniki:
4 duże czerwone papryki
2 woreczki ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
2/3 puszki kukurydzy
1 mała cukinia
3-4 ząbki czosnku
150 g tartej mozzarelli
przyprawa do grilla, majeranek
Sól i pieprz
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki
olej do wysmarowania papryki
Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Wysypać z woreczków do miski, dodać odcedzoną kukurydzę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a cukinię umyć i także pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć z cebulą na maśle na małym ogniu, pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Dodać do ryżu i kukurydzy razem z posiekaną natkę. Tuńczyka odcedzić i połączyć z ryżem. Doprawić przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Papryki umyć, przeciąć w poprzek, delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Posmarować skórkę olejem. Farszem napełnić połówki papryk. Posypać wierzch mozzarellą i zapiekać aż skórka papryk zmięknie. Podałam z sosem barbecue.