Dziś będzie ciasteczkowo. Pyszne, wypróbowane już ciastka mleczne z przepisu Doroty, tym razem z lentilkami.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
lentilki lub m&m’s
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. W każde ciastko wcisnąć po 3-4 lentilki lub m&m’s. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.