Placuszki cukiniowe z piekarnika

Uff, wreszcie weekend! Piątkowy wieczór to najfajniejszy czas w całym tygodniu. To czas kiedy wrzucam na luz. Nie sprzątam, poświęcam się hobby i rozmowy z najbliższymi, niekoniecznie o poważnych sprawach. Improwizowany obiad zjedzony, czekam na krasnoludki, które umyją naczynia. Wam zostawiam przepis na odchudzoną wersję placków z cukinii, które piekłam jeszcze w ubiegłym tygodniu. A ja wracam z długiej podróży do książki, którą porzuciłam jakiś czas temu…

Placuszki cukiniowe z piekarnika

Składniki:

3 młode cukinie

3 jajka

ok. 2/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki włoskich ziół

2 ząbki czosnku

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli dobrze odciśniemy cukinię. Duża płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie skropić olejem. Kłaść po sporej łyżce masy.Piec w wysokiej temperaturze aż placuszki zrumienią się, następnie obrócić i zrumienić z drugiej strony. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

Placuszki cukiniowe z piekarnika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s