Ciasto francuskie z serami, gruszką i figą na rukoli i botwince

Ciasto francuskie czekało na pewien słodki wypiek, ale termin ważności się kończył i szukałam jakiejś wytrawnej propozycji na jego spożytkowanie. Przeglądając agregatory kulinarne, trafiłam na przepis z bloga Rogalik od kuchni. Zainspirowało mnie to do stworzenia podobnej, ale z wykorzystaniem moich ulubionych dodatków, przekąski. Podstawą są: ciasto francuskie, sery, gruszka i figa. Ja użyłam mozzarelli, Lazura Złocistego i Rolady Ustrzyckiej. Mini tarty przyprawiłam suszonym tymiankiem i rozmarynem. Podałam na rukoli i młodych listkach buraków. Proporcje podaję mniej więcej na 1 płat ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie z serami, gruszką i figą na rukoli i botwince

Ciasto francuskie z serami, gruszką i figą na rukoli i botwince

Ciasto francuskie z serami, gruszką i figą na rukoli i botwince

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
3 gruszki
3-4 figi
150 g mozzarelli (z bloku)
50 g sera Lazur – złocistego lub innego sera z niebieską pleśnią
kilka cienkich plastrów Rolady Ustrzyckiej lub innego wędzonego sera żółtego
suszony tymianek i rozmaryn
garść rukoli i młodej botwinki (użyła mixu tych składników z sieci Tesco)

Gruszki i figi umyć, pokroić w cienkie plastry. Mozzarellę i Roladę Ustrzycką zetrzeć na grubej tarce (osobno), Lazur pokruszyć. Ciasto francuskie rozwinąć, okroić na prostokąty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mozzarellą posypać po równo wszystkie kawałki ciasta. Połowę prostokątów posypać pokruszonym Lazurem, a pozostałe Roladą Ustrzycką. Na prostokątach z Lazurem ułożyć plastry gruszek i posypać tymiankiem, a na pozostałych położyć plasterki fig i doprawić rozmarynem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200oC na złoty kolor (piekłam 14 minut na środkowej półce). Podawać na dużym talerzu wyłożonym rukolą i młodymi listkami buraków.

 

Ciasto francuskie z serami, gruszką i figą na rukoli i botwince

Ciasto francuskie z serami, gruszką i figą na rukoli i botwince

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s