Muffiny marchewkowe z jabłkami i orzechami pekan

Muffiny marchewkowe z jabłkami i orzechami pekan

Składniki na 12 muffin:
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu

skórka starta z pomarańczy
150 ml kwaśnej śmietany
100 stopionego masła
1 łyżka miodu
2 jajka
2 średnie jabłka
50 g orzechów pekan lub włoskich
2 średnie marchewki starte na drobnej tarce
brązowy cukier do posypania wierzchu

  

Muffiny marchewkowe z jabłkami i orzechami pekan

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, brązowy, imbir, cynamon.. W drugim składniki mokre: stopione masło, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone jabłka oraz posiekane orzechy i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem).
Piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.

Muffiny marchewkowe z jabłkami i orzechami pekan

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s