Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
300 g ryżu arborio
400 g mielonego mięsa, np. z udźca indyczego lub wołowe
250 g passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kminek i majeranek
1 łyżeczka włoskich ziół
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier i pieprz
1 duże jajko
bulion
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
bulion warzywny
½ szklanki słodkiej śmietany 18%
łyżka słodkiej papryki
olej do smażenia
jajka i bułka tarta do panierowania

W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 2 minuty. Wlać ok. 4 i ½ szklanki bulionu. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć na bok.

Kapustę umyć, drobno posiekać. Posolić i trochę ugnieść, by zmiękła. Wymieszać z ryżem i usmażonym mięsem, dodać zioła, natkę i przyprawy oraz jajko. Masę formować jak sznycle, panierować w jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć Wlać szklankę esensjonalnego bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.

Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s