Polędwiczka wieprzowa z boczkiem i śliwkami

Żałuję, że do tego dania kupiłam tylko jedną polędwiczkę wieprzową. Dwie to minimum dla czteroosobowej rodziny. Danie tak nam smakowało, że wkrótce powtórzyliśmy je. Poza sezonem na świeże śliwki możecie spróbować upiec mięso z dodatkiem suszonych śliwek. Będzie równie pyszne, a może nawet bardziej aromatyczne…

Polędwiczka wieprzowa z boczkiem i śliwkami

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

oraz

150 g chudego wędzonego boczku

1 świeża czerwona papryka

1 duża czerwona cebula

300 g śliwek węgierek  (poza sezonem ok. 150 g suszonych)



Polędwiczka wieprzowa z boczkiem i śliwkami

Marynata:

4 łyżki oleju

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżka musztardy francuskiej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki keczupu

2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku  

sól i pieprz

łyżka słodkiej czerwonej papryki

2 łyżki majeranku 

Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki umyć, osuszyć i posmarować dokładnie marynatą. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Śliwki wypestkować, podzielić na połówki lub ćwiartki, boczek pokroić na kawałki, cebulę w piórka, a paprykę w grubą kostkę. Warzywa wymieszać, dodać do polędwiczek. Zamknąć szczelnie w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia i piec z termoobiegiem (160oC) około 1 godziny. Po upieczeniu polędwiczki pokroić w plastry i dopiec jeszcze około 15 minut. Podawać z ryżem lub kaszą – gryczaną lub jęczmienną. Ja podałam z risottem cukiniowym i mieszanką sałat z pomidorem i vinegret.

Polędwiczka wieprzowa z boczkiem i śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s