Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

Ciasto jest zachwycające. Lekkie i puszyste. Trzy różne warstwy. Ciasto kruche z granoli (bananowo-czekoladowo-rodzynkowej), lekko migdałowa masa serowa z malinami i borówkami, a na wierzchu beza i słupki migdałowe.

Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

Spód z granolą:

1,5 szklanki zmielonej granoli
150 g masła
½ szklanki cukru pudru
1/2 – 2/3  szklanki mąki krupczatki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

400 g tłustego twarogu (nie musi być mielony, ale dobrze, żeby był wilgotny)
2 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru
po łyżeczce cukru migdałowego i waniliowego
po szklance malin i borówek amerykańskich

Beza:

4 białka
2/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g słupków migdałowych

    

Zmieloną granolę wymieszać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść ciasto i wylepić nim dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem.

Twaróg rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z jajkami i wszystkimi rodzajami cukru. Wyłożyć na kruchy spód, wyrównać powierzchnię. Na masę twarogową wyłożyć owoce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około ½ godziny aż masa serowa zetnie się. Pięć minut wcześniej ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, potem, dalej ubijając, dodawać porcjami cukier. Na końcu dodać ocet lub sok z cytryny i mąkę. Pianę wyłożyć na masę serową z owocami, posypać słupkami migdałów i piec w 160oC 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.

Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s