Polędwiczki wieprzowe w sosie jagodowym

Bardzo udane połączenie mięsa i owoców. Sos nie jest za słodki i świetnie łączy się z wieprzowiną.

Polędwiczki wieprzowe w sosie jagodowym

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, imbir
3 łyżki oleju

Sos jagodowy:

1 szklanka jagód
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
kilka goździków

  Kwaśnie, no właśnie

Polędwiczki wieprzowe w sosie jagodowym

Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie włożyć do rękawa piekarniczego i upiec – ok. 1 godziny w 170oC z termoobiegiem.

Przygotować sos. Jagody przepłukać, włożyć do rondelka razem z cukrem, octem i goździkami i zalać szklanką wody. Gotować aż większość płynu odparuje, ale uważać by sosu nie przypalić. Na końcu dodać cynamon.

Polędwiczki pokroić w plastry, polać sosem i udekorować kleksami śmietany. Podawać z ryżem i prostą surówką, np. z kapusty, cukinii, marchwi lub z sałatą z winegretem.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s