Pieczone pierogi z twarogiem i jagodami

Sezon na leśne jagody czy raczej, jak to się mówi w moim regionie borówki, trwa w mojej kuchni i jeszcze kilka pomysłów chciałabym zrealizować zanim zostanie po nich wspomnienie… Dziś słodkie pierożki  z ciasta krucho-drożdżowego z aksamitnym nadzieniem serowym z jagodami vel borówkami.

Pieczone pierogi z twarogiem i jagodami

Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

Nadzienie: 220 g twarogu typu włoskiego (np. Capri), 250 g ricotty, 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy (16 g), 300 g jagód, 1 białko.

oraz 1 białko do posmarowania

Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę.

Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem.

Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać duże kółka, nakładać twaróg z jagodami i zlepiać. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły. Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

  Kwaśnie, no właśnie

Pieczone pierogi z twarogiem i jagodami

Pieczone pierogi z twarogiem i jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s