Jagodzianki z drożdżowym ciastem z dodatkiem mleka skondensowanego

Dzisiaj i ja chcę pokazać swój ulubiony przepis na bułeczki drożdżowe. A skoro sezon jagodowy w pełni, to będą to jagodzianki. Moim tajnym składnikiem ciasta jest słodzone mleko skondensowane. Dzięki niemu ciasto jest bardzo miękkie, aksamitne, elastyczne i nie klei się do rąk. Można zatem napełnić bułeczki jagodami po same brzegi…

Jagodzianki z drożdżowym ciastem z dodatkiem mleka skondensowanego

Jagodzianki z drożdżowym ciastem z dodatkiem mleka skondensowanego

Składniki:

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
200 ml ciepłego mleka
100 ml słodzonego mleka skondensowanego 
50 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 żółtko
oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania i biały cukier kryształ do posypania

Nadzienie:

ok. 300 g jagód
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej



Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

Składniki nadzienia wymieszać. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 10-12 części. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć w dłoni.

Na środek nałożyć sporą łyżeczkę jagód i skleić. Ułożyć bułeczki łączeniem do dołu w kilkucentymetrowych odstępach na wyłożonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze raz w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piec 20 minut w temperaturze 180oC.

Jagodzianki z drożdżowym ciastem z dodatkiem mleka skondensowanego

Jagodzianki z drożdżowym ciastem z dodatkiem mleka skondensowanego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s