Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka w sam raz na upały. Lekka, a zarazem pożywna. Ze śródziemnomorskim klimatem i polskim akcentem w postaci ogórków małosolnych.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

100-125 g (1 woreczek) ryżu parabolicznego, ugotowanego w lekko osolonym wrzątku
½ kostki twardej fety
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
garść pomidorów koktajlowych lub małych śliwkowych
3 ogórki małosolne
garść czarnych oliwek
2-3 łyżki szczypioru (mogą być 2 dymki)

Sos:

1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka soku z cytryny
szczypta oregano, soli, cukru pudru i pieprzu

Ogórki i fetę pokroić w kostkę, umyte pomidorki oraz odsączone oliwki na pół. Tuńczyka odsączyć z zalewy, lekko rozdrobnić. Połączyć z warzywami, szczypiorkiem i fetą. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s