Mielone ze szpinakiem, pieczarkami i Lazurem

Mimo że na straganach nie brakuje świeżych warzyw, na obiad lubimy jeść mięso, zwłaszcza w niedzielę. Zamiast zwykłych mielonych, przygotowałam sznycle z nadzieniem. I było to bardzo udane połączenie. Podałam je z młodymi ziemniakami oraz szparagówką z fetą i pomidorkami. koktajlowymi.

Mielone ze szpinakiem, pieczarkami i Lazurem 

Składniki:

750 g mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego

1 jajko

ok. ½ szklanki otrębów, np. gryczanych

sól, pieprz, zioła prowansalskie, kminek

1-2 ząbki czosnku

Farsz:

2-3 łyżki prażonej cebulki

100 g pieczarek

½ cebuli

4-5 brykietów mrożonego szpinaku

sól i pieprz

2 łyżki posiekanej natki

2 trójkąty sera topionego

ok. 50 g sera z niebieską pleśnią

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

Przygotować nadzienie. Cebulę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć. Następnie dodać szpinak i smażyć aż całkowicie się rozmrozi i większość płynu odparuje. Dodać sól, pieprz i natkę. Ostudzić.

Mięso wyrobić z jajkiem, otrębami, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Maczając dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcje masy mięsnej, rozpłaszczać i kłaść po łyżeczce szpinaku z pieczarkami oraz po kawałeczku sera pleśniowego i sera topionego. Dokładnie zlepiać brzegi, by nadzienie nigdzie nie prześwitywało. Panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Mielone ze szpinakiem, pieczarkami i Lazurem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s