Gryczane muffiny z morelami i lawendą

Zrywając lawendę, miałam w planie pieczenie ciasteczek. Jednak moje myśli zaczęły też krążyć wokół muffin z owocami. Marzyłam o jagodowych babeczkach, ale jagód nie było nigdzie. I wtedy zobaczyłam bardzo pomarańczowe i duże morele. Pomyślałam, że lawendowe gałązki idealnie pasują do pomarańczowych papilotek i moreli. Jak się okazuje, smak moreli dobrze komponuje się z zapachem lawendy. Do muffinek użyłam mąki gryczanej i gryczanego miodu. Jutro zabierzemy je nad ulubione kąpielisko podkarpackie, bo przedłużyliśmy sobie weekend, śledząc prognozę pogody na poniedziałek…

Gryczane muffiny z morelami i lawendą

Gryczane muffiny z morelami i lawendą

Składniki na 12 muffin:
250 g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g brązowego cukru
2 łyżki miodu, najlepiej gryczanego

125 ml kwaśnej śmietany, jogurtu lub kefiru
100 g stopionego masła
2 małe jajka
3 duże lub 5 małych moreli, pokrojonych na małe kawałki
1 łyżka pąków lawendy
skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny

oraz jasny brązowy cukier do posypania przed pieczeniem



Gryczane muffiny z morelami i lawendą

Gryczane muffiny z morelami i lawendą

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim naczyniu składniki mokre. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone morele, skórkę z cytryny i lawendę, krótko wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozłożyć po równo do otworów muffinkowych. Każdą muffinkę posypać z wierzchu cukrem.
Piec w temperaturze 200?C przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka, wyjąć i wystudzić.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s