Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

Ciasto:

½ szklanki oleju
2/3 szklanki drobnego cukru
3 małe jajka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki gorzkiego kakao
1/3 szklanki likieru kawowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

Krem mleczny:

2 budynie śmietankowe bez cukru
450 ml mleka
150 ml mleka słodzonego skondensowanego
2/3 szklanki mleka w proszku
200 g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru

Warstwa z galaretką:

2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
500 g świeżych czereśni

  

Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s