Czego jeszcze o mnie nie wiecie…

Justyna i Zosia nominowały mnie do zabawy Liebster Blog. Kilka razy odpowiadałam na pytania blogerek, więc i tym razem napiszę kilka zdań o sobie. Czerwień i błękit prowadzę już od kilku lat i mam zaprzyjaźnione grono czytelników, którzy znają mnie trochę. Blogosfera kulinarna to studnia bez dna, co chwila powstają nowe pamiętniki kulinarne, ale popularność to jedno, a pasja i radość tworzenia przepisów to drugie i to jest dla mnie treścią prowadzenia bloga…

Pytania Justyny:

  1. Jaka jest Twoja pasja (poza gotowaniem)? Fotografowanie, literatura, językoznawstwo.
  2. Twoje popisowe danie to… pizza, makarony, kurczak w wielu odsłonach, dania warzywne czyli to co sama lubię jeść 🙂
  3. Ulubiony gadżet w kuchni? Malakser, który mieli orzechy, ciastka, trze ziemniaki i blender miksujący zupę, a czasem zwykła trzepaczka, która miesza masę do sernika…
  4. Warzywa czy owoce? Zdecydowanie warzywa – cukinia, czosnek, buraki…
  5. Idealne śniadanie to… szwedzki stół we Włoszech z jajecznicą na polskich pomidorach malinowych i drożdżowym ciastem z truskawkami…
  6. Ulubiony deser to… lody czekoladowe.
  7. Ulubiona przyprawa/zioła? Oregano z czosnkiem oraz kminek z majerankiem.
  8. Słodkie czy słone? Słone po trzykroć…
  9. Jaką książkę polecasz? Jillian Westfield wyszła za mąż – Allison Winn Scotch, twórczość Marii Nurowskiej.
  10. Twoje wymarzone miejsce na wakacje? Wszędzie gdzie świeci słońce i jest woda, w której można się schłodzić.
  11. Twój kulinarny autorytet? Nie mam takiego, sama się uczę i eksperymentuję w kuchni.

Pytania Zosi:

  1. Jaki jest twój ulubiony deser? Lody czekoladowe.
  2. Jakie danie/deser najbardziej zapadł Ci w pamięć, kiedy byłaś/eś dzieckiem? Zupa czereśniowa, placki na płycie i ser z kminkiem babci Wandzi oraz kuchnia mojej mamy, którą uwielbiam do tej pory! Nikt nie robi takich pierogów ruskich, barszczu czerwonego z uszkami i białego z grzybami!
  3. Przyrząd kuchenny, bez którego nie mogę gotować/piec to… malakser, który mieli orzechy, ciastka, trze ziemniaki i blender miksujący zupę, a czasem zwykła trzepaczka, która miesza masę do sernika…
  4. Czy podczas gotowania starasz się utrzymać kuchnię w porządku? Jestem straszną bałaganiarą, mąż, który czasem sprząta po moich wyczynach kulinarnych, zwłaszcza z użyciem mąki, ględzi i mamra!
  5. Czego chciałbyś/chciałabyś spróbować z przysmaków kuchni śródziemnomorskiej? Owoce morza, z tym jestem w kuchennej poczekalni…
  6. Czego nigdy w życiu nie zjesz? Wszystko zjem, ale czasem wolę nie wiedzieć…
  7. Jak często sprawdzasz skrzynkę mailową? Codziennie.
  8. Jak często z ciast wychodzą Ci zakalce ? 1:20 wypieków, to chyba nieźle?
  9. Co zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę (3 rzeczy)? Nóż, walizkę pudełek z zapałkami i naładowany telefon komórkowy 🙂 A jak nie to męża, on ma umysł ścisły i coś wymyśli…
  10. Jakie miejsce chciałabyś/chciałbyś zwiedzić pod względem kulinariów? Zdecydowanie Włochy. Czytając literaturę z włoską kuchnią w tle, upewniłam się, że celebruję potrawy jak Włosi.
  11. Czy prowadzenie blogu zawsze jest dla ciebie przyjemnością? Czasem są chwile znudzenia, kiedy nie chce mi się opracowywać kolejnej notki. Zimą zniechęca brak odpowiedniego światła do fotografowania potraw, nawet tych, z których jestem najbardziej dumna. W domu jestem po 16.00, pracuję na pełny etat, mam dwóch synów, mieszkam w blokowisku, ciągle brak mi czasu… Wiosną dostaję skrzydeł, kiedy są świeże owoce i warzywa, tulipany w ogródkach i motyle na łące… Zimą więcej czytam i piszę wiersze. Po tym mnie poznacie. Zapraszam do czytania listów i wierszy… nie tylko w zimne, pochmurne dni…

 

 

Jedna myśl na temat “Czego jeszcze o mnie nie wiecie…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s