Czekoladowa tarta z serem i poziomkami

Kiedy wiosna na dobre zadomowi się, każdy weekend pragnę spędzać za miastem… Najczęściej jedziemy wtedy do mamy męża. Za domem jest mały ogródek warzywno-owocowy. Kiedy podeszłam do grządki z poziomkami, by zrobić jej zdjęcie i by urwać małą gałązkę do dekoracji tarty, nadleciał bielinek bytomkowiec. Przypadkowo więc załapał się w kadrze…

Za ogródkiem jest ogromna łąka, na której pasą się motyle, ptaki – także bociany i bażanty. W oczekiwaniu na obiad z grilla, wyruszyłam w poszukiwaniu moich kolorowych maleństw, ignorując delikatne grzmoty. Buszując w wysokich trawach, zaczaiłam się na modraszka agestisa, kiedy nagle usłyszałam za sobą głośny szelest traw. Nie byłam w stanie tak szybko zmienić ustawień aparatu z makra na tele i umknęła mi piękna sarna. Nie czułam, kiedy kapuśniaczek zamienił się w potok deszczu. Zmokłam na wylot, próbując ochronić narzędzie mojej pasji.

Obiad niestety zjedliśmy w domu, ale wieczorem znów wyszło słońce. Motyle ze spokojem wygrzewały się na łące, niektóre nawet jadły mi z ręki. Możecie je zobaczyć na moim drugim blogu

Wieczorem usiedliśmy przed domem, gdzie wychował się mój Wybrany i razem z naszymi Potomkami i ich babcią zjedliśmy tartę. Zamarzył mi się długi urlop i własny domek z ogródkiem…

Czekoladowa tarta z serem i poziomkami

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki

½ szklanki cukru pudru

120 g masła

3 żółtka

½ szklanki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

500 g serka śmietankowego

½ szklanki drobnego cukru

3 białka

1 łyżeczka cukru migdałowego

1 szklanka mrożonych poziomek lub świeżych

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem, kakao. Dodać masło, posiekać, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ser wymieszać trzepaczką z białkami i cukrem. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyłożyć spód i boki formy na tartę. Na ciasto wylać masę serową i równomiernie rozsmarować. Wyłożyć poziomki i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Wyjąć, wystudzić i schłodzić przed rozkrojeniem. 

  



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s