Tarta serowa ze szparagami, pomidorkami i oliwkami

Szybka w przygotowaniu tarta na bazie ciasta z twarogiem i twarogowym wnętrzem z ziołami i cudownymi dodatkami. Podałam ją z sosem barbecue, co świetnie zaostrzyło jej smak. Myślę, że całkiem ładnie wyglądała, aż żal było kroić…

Tarta serowa ze szparagami, pomidorkami i oliwkami

Tarta serowa ze szparagami, pomidorkami i oliwkami

Ciasto twarogowe:

1,5 szklanki mąki
200 g twarogu, zimnego
2 żółtka
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
tłuszcz do formy

Nadzienie:

500 g sera śmietankowego
2 białka
1 łyżka ziół do pizzy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
ugotowane na pół twardo główki szparagów



Ser rozdrobnić z żółtkami olejem, solą, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim – podnosząc brzegi na wysokość ok 2 cm – formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200oC 10-15 minut.

Ser wymieszać z białkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wyłożyć równomiernie na spód ciasta. Pomidorki i oliwki przekroić w poprzek na pół. Ułożyć dowolnie na masie serowej, Piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Podawać z sosem barbecue.

Tarta serowa ze szparagami, pomidorkami i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s