Placki z ciecierzycy, szpinaku i grzybów z sosem paprykowym

Czy już się obudziliście? Ja mam wrażenie, że jeszcze śpię. Deszcz pada, choć wiem, że bardzo potrzebny roślinom, do tego zimno i biomet niekorzystny. Ale kto by narzekał, mając weekend przed sobą…

A w temacie kulinarnym dziś będzie prosto, smacznie i pożywnie. Tym razem bez mięsa. Kotlety z ciecierzycy z dodatkiem suszonych grzybów i szpinaku, które proponuję podawać w towarzystwie pikantnego sosu lub wyrazistej w smaku surówki. Ja podałam z ulubionym sosem paprykowym z pieczonych warzyw.

Placki z ciecierzycy, szpinaku i grzybów z sosem paprykowym

Składniki:
300 g ciecierzycy
3 jajka
150 g mrożonego szpinaku lub 50 g świeżego
garść suszonych prawdziwków
1 cebula
olej
3 ząbki czosnku, (najlepiej pieczonego)
przyprawy i zioła: kminek mielony, majeranek, natka pietruszki, słodka papryka, sól i pieprz
do panierowania – bułka tarta wymieszana z grubo mielonymi fistaszkami w proporcji pół na pół

  

Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować. Odcedzić i zmiksować (drobno, ale mnie na gładki mus). W osobnym garnku ugotować grzyby, dodając pod koniec szpinak, a następnie odcedzić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do ciecierzycy dodać cebulę, roztrzepane jajka oraz grzyby i szpinak, zioła, a następnie doprawić do smaku. Formować nieduże kotlety (jak mielone), obtaczać w bułce tartej wymieszanej z fistaszkami. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z gorącym sosem paprykowym lub pomidorowym.

Placki z ciecierzycy, szpinaku i grzybów z sosem paprykowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s