Ciastka waniliowe z marmoladą i lukrem

Po kilku dniach ponurej pogody wreszcie świeci słońce. Niestety, mam za mało czasu na łąkowe wyprawy z aparatem. Tęsknie spoglądam na łąkę pełną dmuchawców, wracając przed zmrokiem z pokomunijnych spotkań. Mam nadzieję, że administracja osiedla nie zniszczyła dziś tego pięknego widoku i zdążę…

Pozostając w temacie łąkowym, dodaję dziś przepis na ciasteczka z okienkiem w kształcie motyla. Ostatnie trzy, wcale nie najładniejsze udało mi się zachować do poniedziałkowej sesji…

Ciastka waniliowe z marmoladą i lukrem

Składniki:

2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki

szczypta soli

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki

1 jajko

1 żółtko

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

twarda marmolada malinowa do przełożenia

lukier białkowy z odrobiną koncentratu z buraków lub barwnika spożywczego

Czas na piknik z home&you - półmetek!

Ciastka waniliowe z marmoladą i lukrem

Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki, by odpoczęło. Następnie cienko rozwałkować. Okrągłą foremką wykrawać ciastka. W połowie ciastek wyciąć małą foremką motyle, które także można upiec smarując białkiem i posypując cukrem lub wykorzystać do kolejnej porcji. Układać na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 175oC. Po wystygnięciu ciastka z motylem maczać w lukrze i przekładać marmoladą. Przechowywać w zamkniętej puszce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s