Orkiszowe ciasto z gruszkami i amaretti

Ciasto idealne na Majówkę. Można je pokroić na kawałki i zabrać do koszyka, i jeśli oczywiście pogoda pozwoli, usiąść na kocu pod kwitnącą gruszą i się rozmarzyć… Zaraz udaję się na spacer, bo nieśmiało zaczęło wyglądać słońce zza chmur….

Orkiszowe ciasto z gruszkami i amaretti

Orkiszowe ciasto z gruszkami i amaretti

Składniki:

2,5 szklanki mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

1/2 szklanki jasnego brązowego cukru

3 duże jajka

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 100 g ciasteczek amaretti

2 gruszki

cukier puder do posypania

  Czas na piknik 2013 z home&you





Gruszki umyć, obrać, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Jajka i jogurt wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Następnie zmiksować razem z olejem i cukrem. Dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać pokruszone grubo ciasteczka amaretti oraz kawałki gruszek, wymieszać. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, najlepiej z kominem. Piec 50 minut w temperaturze 180oC. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Orkiszowe ciasto z gruszkami i amaretti

Orkiszowe ciasto z gruszkami i amaretti

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s