Zupa marchwiowo-paprykowa

Kremowa zupa to szybka zupa, bo wystarczy obrać warzywa, pokroić je grubo, zalać wodą, ugotować, zmiksować i doprawić. Tym razem zdecydowałam się na marchwiowo-paprykową. Do jej przygotowania użyłam tylko trzech warzyw, a wyszła bardzo aromatyczna, ale przede wszystkim lekka…

Zupa marchwiowo-paprykowa

Składniki:

1 duża czerwona papryka (bardzo dojrzała)

4 średnie marchwie

3 łodygi selera naciowego

sól, pieprz

pół pęczka natki pietruszki

1 łyżka masła

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżeczka przyprawy chili con carne

1-2 łyżki octu lub sosu balsamicznego

Zupa marchwiowo-paprykowa

 

Warzywa umyć,  marchew obrać, jeszcze raz umyć. Z paprykę przekroić wzdłuż na pół, wyciąć środek z pestkami. Wszystkie warzywa pokroić na grube kawałki. Umieścić w garnku, zalać ok. 2 litrami wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować, dodać łyżkę masła posiekaną natkę, przyprawić przyprawą chili con carne oraz solą i pieprzem. Zagotować. Wlać ocet i śmietankę, w razie potrzeby cukier, sól i pieprz. Zupę rozlać do misek, podawać z grzankami lub ugotowanym makaronem.

Zupa marchwiowo-paprykowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s