Ciastka francuskie z marmoladą malinową lub nutellą

Kiedy wiosna nie pozwala nam usiedzieć w domu, a chcemy sprawić najbliższym słodką niespodziankę lub goście tuż za rogiem, proponuję „ciasteczka last minute”. Potrzebujemy ciasto francuskie, trochę marmolady, nutelli i płatki migdałowe…

Ciastka francuskie z marmoladą malinową lub nutellą

Ciastka francuskie z marmoladą malinową lub nutellą

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

nutella

marmolada malinowa

płatki migdałowe

1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania

    

Płaty ciasta rozwinąć, zdjąć papier i położyć jeden płat na drugim. Pokroić ostrym nożem w kwadraty. Wierzchnie kwadraty zdejmować, wycinać w nich za pomocą foremki serca. Na środku każdego dolnego płata ciasta wyłożyć po łyżeczce nutelli lub marmolady, posypać płatkami migdałów, położyć kwadrat z wyciętym sercem i docisnąć na brzegach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować brzegi jajkiem wymieszanym z mlekiem i włożyć do piekarmika. Piec ok. 10 minut w 200oC na górnej grzałce piekarnika.

Ciastka francuskie z marmoladą malinową lub nutellą

Ciastka francuskie z marmoladą malinową lub nutellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s