Kiedy wiosna nie pozwala nam usiedzieć w domu, a chcemy sprawić najbliższym słodką niespodziankę lub goście tuż za rogiem, proponuję „ciasteczka last minute”. Potrzebujemy ciasto francuskie, trochę marmolady, nutelli i płatki migdałowe…
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
nutella
marmolada malinowa
płatki migdałowe
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
Płaty ciasta rozwinąć, zdjąć papier i położyć jeden płat na drugim. Pokroić ostrym nożem w kwadraty. Wierzchnie kwadraty zdejmować, wycinać w nich za pomocą foremki serca. Na środku każdego dolnego płata ciasta wyłożyć po łyżeczce nutelli lub marmolady, posypać płatkami migdałów, położyć kwadrat z wyciętym sercem i docisnąć na brzegach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować brzegi jajkiem wymieszanym z mlekiem i włożyć do piekarmika. Piec ok. 10 minut w 200oC na górnej grzałce piekarnika.