Klopsiki w sosie koperkowo-serowym z pappardelle i wiosennymi warzywami

Klopsiki w sosie koperkowo-serowym z pappardelle i wiosennymi warzywami

Składniki:

300 g makaronu papardelle
woreczek mrożonych warzyw wiosennych (u mnie marchew, kalafior, brokuł)
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 sucha kajzerka
łyżka włoskich ziół
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
mąka do panierowania
mały pęczek koperku
2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
2 trójkąciki ementalera
30 g startego parmezanu
sól i pieprz

    

Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 3 szklanki wody lub lekkiego warzywnego bulionu (niezbyt słonego). W dłoniach formować z mięsa małe kulki, obtaczać w mące i wrzucać do gotującej się wody (bulionu). Gotować ok. 20 minut, w zależności jak duże są pulpeciki.

W tym czasie w osobnych garnkach ugotować makaron oraz warzywa (najlepiej na parze).

Następnie do wywaru z mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać serki topione, i wciąż mieszając, zagotować. Serki powinny całkowicie się rozpuścić. Na końcu dodać parmezan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Makaron i warzywa odcedzić.

Makaron wyłożyć na talerze, na nim ułożyć pulpeciki z sosem oraz warzywa. Podawać gorące.

Klopsiki w sosie koperkowo-serowym z pappardelle i wiosennymi warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s