Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią oraz kremem pomidorowym

Co powiecie na babeczki z kremem w wersji wytrawnej? Zamiast na deser podane na obiad lub podwieczorek… najlepiej w ciepłe wiosenne piątkowe popołudnie…

Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią oraz kremem pomidorowym

Babeczki:

2 jajka
50 ml oleju
100 ml mleka
150 g sera białego, rozdrobnionego widelcem
100 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1 młoda starta cukinia
kawałek świeżej czerwonej papryki, drobno posiekanej
pół szklanki posiekanych oliwek
1 łyżeczka ziół do pizzy

Krem pomidorowy:

300 g sera śmietankowego
kilka suszonych pomidorów z oliwy
szczypta ziół do pizzy
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią oraz kremem pomidorowym

    

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać startą na grubych oczkach cukinię oraz posiekane oliwki i paprykę. Jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy muffinkowej prawie po brzegi otworów. Piec do suchego patyczka w 190oC (25-30 minut).

Suszone pomidory zblenderować, zmiksować z serkiem i koncentratem pomidorowym, dodać zioła. Wyciskać szprycą na babeczki, dowolnie udekorować. Podawać zimne lub ciepłe.

Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią oraz kremem pomidorowym

Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią oraz kremem pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s