Zupa grzybowa z lanym ciastem i serem z niebieską pleśnią

Kremowa zupa grzybowa to numer 1 w naszej rodzinnej kuchni. Tym razem dodałam do niej ser pleśniowy, by nieco zaostrzyć jej smak. Przyznaję, wyszło ciekawie…

Zupa grzybowa z lanym ciastem i serem z niebieską pleśnią

Składniki zupy: ok. 200 g świeżych podgrzybków lub borowików (ok 300 g mrożonych), 150 g świeżych pieczarek, 100 g sera z niebieską pleśnią, 1 marchewka, 1/2 selera, 1  pietruszka, garść suszonych prawdziwków, 2-3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1/2 pora, sól, pieprz, 1,5 litra bulionu wołowego lub grzybowego, 1/2 kubka najlepiej słodkiej śmietanki 18%, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.

Lane ciasto: 2 jajka, sól, 1 łyżka oleju, 4 łyżki zimnej wody, mąka pszenna

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Świeże grzyby oczyścić i pokroić. Dorzucić pół pęczka natki pietruszki razem z gałązkami oraz suszone grzyby i przyprawy. Zalać wszystko bulionem i ugotować do miękkości. Wkruszyć ser pleśniowy, zupę zmiksować i zagotować. Zabielić śmietaną.

Jajka dokładnie roztrzepać, dolać wodę i olej, wsypywać stopniowo mąkę, cały czas mieszając aż masa będzie gęsta, ale jeszcze lekko lejąca. Ciasto wlewać wąskim strumieniem do gorącej zupy, cały czas mieszając i chwilę pogotować.

Dodać resztę posiekanej natki i wymieszać.

  

Zupa grzybowa z lanym ciastem i serem z niebieską pleśnią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s