Serniczki czekoladowo-malinowe

Z okazji święta Jej Wysokości Czekolady przygotowałam 2 małe przekąski. Wczoraj były bajaderki, a dziś jedliśmy serniczki. Z czekoladą migdałowo-malinową i musem z malin…

Serniczki czekoladowo-malinowe

Spody:

100 g płatków czekoladowych Figuraki Choco

60 g stopionego masła

1 łyżka wody

Masa sernikowa:

400 g sera śmietankowego

100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

100 g czekolady z migdałami i malinami (lub mlecznej), rozpuszczonej w kąpieli wodnej

2 duże jajka, klasy L

Dekoracja:

250 g śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru migdałowego

2 łyżeczki cukru pudru

1 fix do ubijania śmietany

płatki lub słupki migdałowe

po jednej malinie na serniczek

Mus:

szklanka przecieru z malin (rozmrożone maliny przetarte wraz z sokiem przez sitko)

1 spora łyżeczka mąki ziemniaczanej

cukier do smaku

Serniczki czekoladowo-malinowe

Serniczki czekoladowo-malinowe

    

Płatki zmielić, wymieszać z roztopionym masłem i wodą. Wylepić spody formy muffinkowej wysmarowanej olejem lub formy/foremek z silikonu.

Ser wymieszać z jajkami. Masę podzielić w proporcji 1:3. Większą porcję wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą i wyłożyć na masę z ciastek. Pozostałą część masy wymieszać z roztopioną mleczną czekoladą i wyłożyć na jasną masę. Piec w 170oC ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrami. Wyłożyć na ostudzone i wyjęte z formy/foremek serniczki. Schłodzić.

Mus podgrzać, dodać mąkę i, energicznie mieszając, zagotować. Ostudzonym musem polać po śmietanie. Udekorować malinami i płatkami/słupkami migdałów.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s