Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

Kiedy myślę o domowym fast foodzie, od razu przychodzi mi na myśl pizza. Nie potrzeba wiele, by przygotować drożdżowy placek pachnący czosnkiem, oregano, bazylią… Danie jest naprawdę szybkie, ale czy zdrowe? Wszystko zależy od dodatków. Zwykłą mąkę zamieniamy na pełnoziarnistą, tłustą wędlinę na rybę, a gotowy koncentrat pomidorowy na bogate w składniki pesto (też domowe).

Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

Ciasto:
¾ szklanki dość ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g drożdży
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju

oraz mąka do podsypywania

Sos:

4 łyżki czerwonego pesto z tego przepisu

Nadzienie: 

150-200 g sera żółtego, najlepiej mozzarelli

puszka tuńczyka w sosie własnym

kawałek czerwonej papryki

kilka pieczarek

zielone oliwki (ilość według uznania)

½  pora

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki włoskich ziół

świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne 

Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać rękę olejem, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

Pora przekroić na pół, pokroić w talarki. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Warzywa włożyć do porcelanowej miski, wlać 3 łyżki wody i dużą szczyptę soli i odparować z nadmiaru wody w mikrofalówce. Następnie odcedzić. Oliwki pokroić, czosnek posiekać, ser zetrzeć. Tuńczyka odcedzić z sosu.

Ciasto posmarować pesto, posypać serem, rozłożyć równomiernie tuńczyka, pieczarki, pora, czosnek, paprykę i oliwki, posypać ziołami, przyprawić pieprzem lub ostrą papryką. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 8-10 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s