Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej

Lekkie i wesołe babeczki biszkoptowe na bazie bezglutenowej mąki jaglanej. W oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę i sezon na motyle 🙂

Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej

Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej

Ciasto:

3 jajka

2/3 szklanka mąki jaglanej

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

łyżka oleju

Krem:

1 galaretka o dowolnym smaku

250 g słodkiej śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru z wanilią

cukrowe motylki do dekoracji



Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej

Białka oddzielić od żółtek. mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do formy na muffiny. Piec 15-20 minut w temperaturze 170oC.

Galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody. Podgrzewając rozpuścić (nie gotować), ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch babeczek. Dowolnie udekorować.

Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej

Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s