Jajka faszerowane szprotkami i groszkiem

Kolejna jajeczna propozycja na Wielki Piątek i na Wielkanoc. Tym razem z rybą i zielonym groszkiem. Doprawione cytryną i koperkiem.

Jajka faszerowane szprotkami i groszkiem

Składniki:

8-10 jajek

puszka szprotów w oleju

2/3 szklanki groszku, najlepiej mrożonego

2 gałązki koperku

sok z połowy cytryny

2 łyżki majonezu

łyżeczka musztardy

   

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przepłukać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Groszek ugotować w wodzie z cukrem. Koperek posiekać. Rybę odsączyć z oleju, rozgnieść, z żółtkami, dodać resztę składników, doprawić do smaku. Farszem napełnić białka, składać ze sobą połówki jajek, ułożyć na talerzu, dowolnie udekorować. Zamiast szprotek można użyć każdej ryby, np. tuńczyka, makreli czy wędzonego pstrąga.

Jajka faszerowane szprotkami i groszkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s