Tatar ze śledzia z cukinią

Oto moja propozycja na Wielki Piątek i na wielkanocny stół. Śledź w towarzystwie startej cukinii i marynowanych warzyw tworzą aromatyczną i zdrową potrawę. Na drugi dzień jeszcze smaczniejsza. I co Wy na to?

Tatar ze śledzia z cukinią

Składniki:

4-5 filetów śledziowych

4-5 korniszonów

1 cukinia

1 czerwona cebula

pół słoika marynowanych pieczarek

4-5 suszonych pomidorów z oliwy

1 łyżka oliwy z pomidorów

sól, pieprz

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

posiekana natka pietruszki

1 łyżka ostrej musztardy

  

Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Filety i wszystkie warzywa drobno posiekać, cebulę można sparzyć, jeśli nie chcemy by tatar był zbyt ostry. Dodać oliwę, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

Tatar ze śledzia z cukinią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s