Cytrynowe risotto z porem i żurawiną

Bardzo lubię risotto, więc sprawia mi przyjemność tworzenie różnych jego wersji. Tym razem skomponowałam słodko-słone z aromatem cytryny i oregano. Dominującymi składnikami, oprócz ryżu, są por, żurawina i ziołowe wino.

Cytrynowe risotto z porem i żurawiną

Składniki:

 1 niepełna szklanka ryżu arborio

 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

 2 szklanki bulionu warzywnego

 1/2 szklanki białego wermutu

 1/2 łodygi pora

 garść suszonej żurawiny

 łyżeczka oregano

skórka starta z wyszorowanej cytryny

sól i pieprz do smaku

  

Pora umyć, przekroić na pół i pokroić w paski. W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło, dodać pora i dusić 1 minutę. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Kilka minut przed końcem wrzucić sparzoną żurawinę, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Porcja jest na 4 osoby, jeśli jest dodatkiem do mięsa. Jako samodzielne danie wystarcza dla 2 osób.

Cytrynowe risotto z porem i żurawiną 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s