Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Risotto to moje ulubione danie z ryżu, nie licząc oczywiście tradycyjnych gołąbków 🙂 Uwielbiam ten kleisty smak. Tym razem przygotowałam je w wersji grzybowej, oczywiście z naszych grzybów, zbieranych jesienią ubiegłego roku…

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Składniki:

1 szklanka ryżu Arborio

2 oleju lub oliwy

3 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

garść suszonych grzybów

1 mała cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

        Dania Postne

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek oraz pokruszone grzyby. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s