Moje pierwsze pączki

Każdy  przeżywa swoje pierwsze razy z duszą na ramieniu. Nigdy nie zapomnę swojego pierwszego ciasta. I pierwszych pierogów…

Dziś przyszedł czas na pierwsze pączki. I… jak zawsze… nie taki diabeł straszny…

Wybrałam sprawdzony przepis Doroty. Jeszcze ciepłe smakowały wyśmienicie, dzieciaki wsuwały aż im się uszy trzęsły, a mąż przyznał, że są lepsze niż pączki jego babci! Czegóż chcieć więcej? Zapakowane czekają na Tłusty Czwartek i koleżanki w pracy 🙂

Żródło: Moje wypieki z moimi małymi zmianami

Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Składniki na około 20-25 sztuk:

600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania

3 małe jajka

100 g masła, roztopionego

70 g cukru z wanilią

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki wódki

250 ml letniego mleka

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

olej, do smażenia

konfitura, dżem lub krem, do nadziewania



Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na placuszki, kłaść po łyżeczce dżemu i dobrze zlepiać, jeszcze raz formując kulki, lekko je spłaszczając. Kłaść na oprószonym mąką  blacie i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na kolejne pół godziny.

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s