Szybkie papardelle w sosie śmietanowo-pomidorowym z warzywami

Zanim podam przepis na danie na bazie makaronu i warzyw, chcę Was zaprosić do przeczytania krótkiego artykułu z udziałem mojego bloga. Podaję w nim potrawy na niedzielny obiad. 

A dziś również ekspresowo. Idaalne danie do przygotowania w przerwie między zajęciami na uczelni, jak i po długim dniu pracy…

Szybkie papardelle w sosie pomidorowym z warzywami  

Składniki:

300 g makaronu papardelle

200 g mrożonych warzyw (groszek cukrowy, marchew, brokuły)

cukier do gotowania warzyw

Szybki sos śmietanowo-pomidorowy:

1 łyżka masła

1 płaska łyżka mąki

½ szklanki zimego mleka

1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18%

2 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka włoskich ziół

sól i pieprz

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru.

Gorący sos wlać do odcedzonego makaronu i wymieszać.

Makaron wyłożyć na talerze, na nim położyć ugotowane warzywa.

 

Szybkie papardelle w sosie śmietanowo-pomidorowym z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s