Dziś moja kolejna słodka propozycja karnawałowa. Ciasteczka, które upiekłam na sylwestrowe party, są z mąki gryczanej oraz orzechów laskowych. Bardzo kruche, z intensywnym orzechowym aromatem oraz dodatkiem w postaci kremu orzechowego z kakao, popularnej nutelli.W sam raz na jeden kęs, no może na dwa… ;))
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
120 g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 słoiczka nutelli do przełożenia
Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, solą i sodą. Dodać posiekane na kawałki masło oraz jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki, by stwardniało. Ciasto rozwałkować na ok. 4 mm na blacie posypanej mąką. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. ok. 175oC. Wystudzić i przełożyć miękką Nutellą.