Domowe pszenne tortille

Gdybym wiedziała, że to takie łatwe, już dawno bym się za to zabrała. Chodzi mi o przygotowanie domowych tortilli. Cieniutkie pszenne placki, krótko pieczone na patelni to smaczny i zdrowy domowy fast food, o wiele bardziej ekonomiczny niż ten z sieciowej restauracji czy sklepu. W kolejnym poście przedstawię propozycję ich podania. 

Domowe pszenne tortille  

Źródło 

Składniki:

pół litra mleka

1 łyżeczka soli

5 dag masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)

Mleko pogrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy – ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko (ja podsypuję dosłownie szczyptą mąki) i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

Domowe pszenne tortille  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s