Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami

Dziś będę zachwalać mój wczorajszy eksperyment, pyszny eksperyment… a mianowicie drożdżowe pierogi z kaszanką i śliwkami. Danie przygotowałam z myślą o tradycyjnej Wigilii. Może kogoś zainspiruję do wykonania pieczonych pierogów jako jednego z 12 dań 🙂

Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, sól do smaku.

Farsz: 750 g kaszanki, 50 g suszonych śliwek, średnia cebula, masło sklarowane lub olej do smażenia, majeranek, sól i pieprz do smaku

Dodatki: białko i łyżka mleka do posmarowania oraz mak do posypania.

Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by nieco urosło.

W tym czasie przygotować farsz. Z kaszanek zdjąć jelita. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać kaszankę i rozdrabniając widelcem usmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki przelać wrzątkiem, drobno pokroić, wymieszać z kaszanką. Farsz ostudzić.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Nie podsypywać za dużo mąką, zwłaszcza od wewnętrznej strony, by ciasto dobrze się lepiło. Wykrawać dużym kubkiem lub foremką kółka. Na każdy płat ciasta nakładać porcję farszu. Składać na pół, zlepiać dobrze brzegi można brzegi od środka smarować wodą, wtedy dobrze się sklejają).

 

Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika (40oC. na ok. 25 minut, by nieco urosły). Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem.

Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s