Warstwowa sałatka śledziowa

Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi. Moja rodzina je uwielbia. Przygotowywałam je w wielu wersjach, a ta smakowała nawet najmłodszemu Julkowi, który należy raczej do wybrednych… Polecam na Wigilię, Boże Narodzenie lub na zimowe śniadanie…

Warstwowa sałatka śledziowa 

Składniki:

1 duży por

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

5-6 filetów śledziowych (najlepiej marynowanych, w oleju)

5 jajek, ugotowanych na twardo, obrane i starte na grubych oczkach

150 g żółtego sera, startego na grubych oczkach

sól i pieprz

Na sos:

2/3 szklanki majonezu

1 szklanka kwaśnej śmietany (9-12%)

sól i pieprz

suszony koperek

sok z cytryny do smaku

1 łyżka musztardy

 

 

Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pora przekroić na pół, pokroić w cienkie paski, zasypać łyżką cukru i zalać wrzątkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić i zahartować, przelewając lodowatą wodą. Odcedzić i ułożyć na dnie salaterki. Obficie skropić sosem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i wymieszać, ułożyć na porach. Polać sosem. Filety oczyścić i pokroić w kostkę, ułożyć w salaterce jako kolejną warstwę. Ser wymieszać z jajkami i ostatnią porcją sosu i przykryć śledzie. Schłodzić przed podaniem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s