Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego

Wigilia to najpyszniejsza kolacja w roku. Spędzamy ją zawsze u mojej mamy. Przez cały rok czekam z niecierpliwością na maminy barszcz z grzybowymi uszkami, żur pachnący czosnkiem i grzybami, które jesienią z wielka pasją zbierał mój tata oraz na pierogi w dwóch wersjach: ruskie oraz z kiszoną kapustą i twarogiem. A już najbardziej czekam na kompot z suszu pachnący wędzonymi śliwkami…

Gdybym to ja przygotowywała wigilię, być może znalazłyby się na naszym stole pieczone pierożki z soczewicą, a do popicia czerwony barszcz. Wiem jedno. Na pewno w ten wyjątkowy wieczór podałabym potrawy bez mięsa…

Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego

Składniki:

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

2 łyżki Ajvaru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

1 niewielka cebula

1 ząbek czosnku

kilka suszonych pomidorów z oliwy

1 łyżka majeranku

masło klarowane

oraz 2 opakowania ciasta francuskiego



Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przestudzić i odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodając pod koniec zmiażdżony i posiekany drobno ząbek czosnku. Dodać do soczewicy razem z Ajvarem i koncentratem pomidorowym, posiekanymi drobno pomidorami i majerankiem. Doprawić farsz solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć. Wykrawać w nim kółka lub pokroić w kwadraty. Do środka dodawać farsz i zlepiać brzegi. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na rumiano. Podawać z gorącym barszczem czerwonym rozlanym do kubków.

Pierożki z soczewicą z ciasta francuskiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s