Muffinki cytrynowo-makowe z wiśniami w polewie czekoladowej

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą zapraszam na aromatyczne muffinki. Myślę, że na połączenie smaków, które zaproponowałam będzie idealnie pasować w tym szczególnym czasie, jakim jest adwent, Wigilia, Boże Narodzenie i karnawał…

Muffinki cytrynowo-makowe z wiśniami w polewie czekoladowej

Składniki na 12 muffinek:

mały słoik wiśni w syropie (ok. szklanki odcedzonych owoców)

2 jajka

100 ml oleju

100 ml jogurtu naturalnego

250 g tłustego sera twarogowego (najlepiej typu włoskiego, Capri, Capresi lub oryginalnej ricotty)

skórka starta z wyszorowanej cytryny i 2 łyżki soku

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki maku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki cukru





Muffinki cytrynowo-makowe z wiśniami w polewie czekoladowej

Serek zmiksować lub rozgnieść dokładnie widelcem.. Dodać jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny oraz rozkłócone jajka. W drugim naczyniu mąkę połączyć z cukrem, makiem i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Mokrą miksturę dodać do suchych składników i mieszać do momentu połączenia się składników. Dodać odsączone wiśnie i jeszcze raz delikatnie przemieszać ciasto. Przełożyć łyżką do formy muffinkowej (wyłożonej papilotkami, jeśli nie jest silikonowa) – każdy otwór wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 180 st. przez 25 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie polać polewą czekoladową, (np. sprawdzoną polewę z żelatyną z tego przepisu – wykonanej z połowy porcji) i ozdobić gwiazdkami cukrowymi.

Muffinki cytrynowo-makowe z wiśniami w polewie czekoladowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s