Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Nikt nie miał ochoty na leżące już jakiś czas w lodówce śliwki, więc szybko zdecydowałam, że upiekę kruche ciasto. Dziwne, ale zniknęło w całości zanim zdążyło wystygnąć…

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki

100 g zimnego masła, posiekanego

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

1 łyżka mleka

2 żółtka

szczypta soli

Kruszonka cynamonowa:

2/3 łyżeczki cynamonu

3 łyżki masła

3 łyżki cukru demerara

4 łyżki mąki krupczatki

oraz 5-6 śliwek (mogą być mrożone)

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Składniki ciasta zagnieść, uformować gruby wałek, zawinąć w folię i zamrozić.

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami, by powstały grudki. 

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, a każdą połówkę przepołowić.

Ciasto zetrzeć na wierzch blachy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki śliwek i posypać równomiernie kruszonką. Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC.

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s