Kotleciki z ryżu arborio z cukinią, i mozzarellą w sosie z jogurtu greckiego i fety

Dziś chciałabym podzielić się z Wami prostym, ale niesamowicie smacznym daniem. Dla smakoszy włosko-greckiej kuchni.

Kotleciki z ryżu arborio z cukinią, i mozzarellą w sosie z jogurtu greckiego i fety
Składniki:

400 gryżu arborio

3 łyżki oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

skórka starta z wyparzonej cytryny oraz 2 łyżki soku

1 łyżka ziół włoskich

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mała cukinia

sól i pieprz

1 duże jajko

1 lwrzątku lub bulionu warzywnego

ok. 150 g mozzarelli

olej do smażenia kotlecików

bułka tarta do panierowania

Sos:

1,5 szklanki jogurtu greckiego

ok. 200 g fety

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub łyżeczkę suszonego

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Cebulę obrać, posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W średnim garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać suchy ryż. Smażyć chwilę, mieszając. Wlać wrzątek lub bulion, posolić do smaku. Gotować, mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Ostudzić.

Cukinię umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić, chwilę dusić na patelni z łyżką oleju. Dodać do ryżu razem z natką, skórką i sokiem z cytryny, ziołami. Przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos. Fetę pokruszyć, zalać jogurtem, dodać resztę składników, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i schłodzić.

Mozzarellę pokroić na 2-3 cmkawałki.

Do masy ryżowej wbić jajko i wymieszać. Mokrymi dłońmi formować placki, kłaść po kawałku mozzarelli i szczelnie zlepiać brzegi, formując kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Gorące podawać z zimnym sosem.

Kotleciki z ryżu arborio z cukinią, i mozzarellą w sosie z jogurtu greckiego i fety

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s