Kremowa zupa pomidorowa z nutą curry i wyróżnienie Liebster Blog

Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.” 
Ja zostałam dostrzeżona przez Karolkę z zaczarowanej kuchni. Mam nadzieję, że dzięki temu wielu z Was będzie miało okazję poznać mnie i moje osiągnięcia kulinarne.

 

Mam na imię Patrycja. W blogosferze istnieję już od maja 2009 roku. To dość długi czas. Znają mnie głównie koleżanki prowadzące swoje blogi na BLOX-ie. Jak doskonale wiecie, większość blogów kulinarnych znajdziecie na Blogspocie, co z pewnością ułatwia kontakt między blogerami. Na szczęście dzięki agregatorom kulinarnym możemy poznać ciekawe kuchnie i orygimalne pomysły kulinarne. Dziś odpowiedam na pytania Karolki:

liebster blog

1. Słodko czy wytrawnie? Tworzenie potraw – zarówno słodko i twytrawnie, jedzenie – zdecydowanie sól i pieprz.
2. Ulubiona przyprawa? Niejedna – kminek, curry, cynamon…
3. Jakieś hobby oprócz gotowania? Fotografia i jeszcze raz forografia, literatura i wierszotwórstwo.
4. Najlepsze co do tej pory ugotowałaś/upiekłaś? Najwięcej satysfakcji mam z przygotowania: pizzy, mięs, ciast, wytrawnych wypieków.
5. Najlepsza pora na gotowanie? Sobota od rana do wieczora, najlepiej w pustym mieszkaniu z muzyką w tle…
6. Czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni/lodówce/spiżarni? Migdałów, suszonych grzybów, przypraw, suszonych pomidorów, sera żółtego, drożdży, mleka, mąki, oliwek i mięsa i całego warzywniaka…
7. Ulubiona książka? Jillian Westfield wyszła za mąż, teraz połykam drugą część romansu Anastazji i Christiana… 
 8. Podaj tytuł filmu okołokulinarnego/kulinarnego (najlepiej francuski) – zbieram kolejne pozycje do pooglądania. Niestety, w tym temacie jestem do tyłu…. 
9. Skąd wziął się pomysł na nazwę bloga, jego koncepcja? Na początku miał być blog o kobiecych sprawach. A że kobieta jest pełna przeciwności, raz jak wulkan, innym razem łagodna i melancholijna, stąd skojarzenie z kolorami: czerwień i błękit… Z czasem zapragnęłam dzielić się swoimi przepisami, ale nazwy nie zmieniłam. W opisie bloga znajdziecie metaforyczne dopowiedzenie o tym, jakie treści ze sobą niesie…
10. Czy swoją przyszłość wiążesz z gotowaniem (zawodowo)? Mam nadzieję, że choć jego część… Marzy mi się sernikarnia połączona z wystawą moich fotografii…
11. Na ciepło/ na zimno? Na ciepło, coś pomiędzy czerwienią i błękitem…

Moje nominacje:

Inspirowane smakiem 

Domowe wypieki 

Agatka gotuje i smakuje 

Kaczodajnia  

Green plums

Wino i oliwki

Mniamuśne

Przy kubku kawy

Ciasteczkolandia 

Mops w kuchni 

Ciastowo 

Oto moje pytania:

1. Przepis czy samodzielne tworzenie potraw?

2. Kuchnia (pomieszczenie) Twoich marzeń.

3. Co sprawia Ci największą frajdę w gotowaniu lub pieczeniu?

4.  Ulubione składniki w kuchni.

 

5. Potrawa, z której jesteś najbardziej dumna. 

 

6. Skąd się wzięła nazwa bloga oraz nick?

 

7. Koszula nocna czy piżama?

 

8. Ulubiona książka/muzyk lub zespół/film.

9. Zainteresowania poza kuchnią.

10. Potrawa, który kojarzy Ci się z dzieciństwem.

11. Potrawy, do których nie możesz się przekonać.

Zapraszam serdecznie na mój blog, poszukiwania inspiracji, komentowania. Piszcie, bo ja też chcę Was lepiej poznać… Patrycja

A dziś prezentuję prosty przepis na pyszną kremową zupę pomidorową… 

Kremowa zupa pomidorowa z nutą curry

Skadniki:

1 mały seler wraz z nacią

2 średnie marchwie

3 ząbki czosnku

1 cebula

cukier, sól i pieprz

1 łyżka suszonego lubczyku

3 łyżki posiekanej natki

500 ml  passaty pomidorowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka łagodnej pasty curry

2 łyżki masła

½ szklanki słodkiej śmietany 18%

 

Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości, dodać zioła i passatę. Na patelni lub w małym garnku z grubym dnem dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Dodać do zupy razem z pastą curry. Dodać sól, cukier do smaku i pieprz. Zmiksować. Zabielić słodką śmietanką, dodać posiekaną natkę i zagotować.

Do podania: pokrojona na kawałki mozzarella lub feta, pestki słonecznika lub dyni, czosnkowe grzanki lub ugotowany drobny makaron albo ryż paraboliczny. 

Kremowa zupa pomidorowa z nutą curry  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s