Kremowy barszcz czerwony z pieczonych warzyw

W moim domu rządzą zupu kremowe, ale nowością są te z pieczonych warzyw. Można je włożyć do piekarnika przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa. Poddane takiej właśnie obróbce termicznej zachowują swój aromat i naturalną słodycz.

Kremowy barszcz czerwony z pieczonych warzyw  

Składniki:

4 średnie buraki

1 cebula

1 główka czosnku

1 marchew

½ selera

1 udko z kurczaka

3-4 suszone grzyby

cukier, sól i pieprz

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka kminku

listek laurowy

owoce jałowca lub ziele angielskie 

mały pęczek natki pietruszki lub koperku

gałązka naci z selera 

1-2 łyżki octu balsamicznego z Modeny

kilka łyżek oliwy 

Na udku z grzybami ugotować bulion.  Wszystkie warzywa wyszorować. Selera i marchew przekroić na pół. Skropić oliwą i zawinąć szczelnie folią, umieszczając każdy rodzaj warzywa oddzielnie. Piec do miękkości. Najkrócej piecze się czosnek, najdłużej marchew i buraki. Następnie warzywa obrać z łupin. Z wywaru wyjąć mięso i listek laurowy, dodać warzywa, natkę, ocet winny i zioła, gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką. Można również zabielić słodką śmietaną 18%. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Ja bardzo lubię z gotowanymi ziemniakami. 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s