Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami

Dziś zapomniałam do pracy śniadania z namaszczeniem przygotowanego i zapakowanego. Zostało w torbie przed drzwiami. Były tam drożdżówki z serem, śliwkami i cynamonem, które upiekłam w sobotę i sałatka śledziowa, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Ostatnią porcję sałatki planowałam zjeść dziś na drugie śniadanie, a drożdżówkami poczęstować koleżanki. No cóż, to one częstowały dziś mnie… A oto ona – sałatka śledziowa z curry i rodzynkami…

Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami

Składniki:

4-5 płatów śledziowych (marynowanych w oleju)

4 średnie ziemniaki sałatkowe (użyłam odmiany Vineta)

1 por

2 łyżki rodzynek

4-5 korniszonów

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

kubek kwaśnej śmietany

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

½ łyżeczki przyprawy curry

1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować na parze, ostudzić. Pora pokroić w pół krążki, zasypać łyżeczką cukru i zalać wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzić i zahartować. Śledzie oczyścić pokroić, w grubą kostkę. Korniszony pokroić w drobną kosteczkę, a rodzynki sparzyć. Składniki sosu wymieszać, zalać składniki sałatki i delikatnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

Sałatka śledziowa z curry i rodzynkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s