Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw

Pewno wielu z Was gotowało już zupę dyniową. To moja trzecia w tym sezonie. I trudno oceniać, która najsmaczniejsza, bo każda inna.

Pierwsza, Kremowa zupa paprykowo-dyniowa, była bardzo wyrazista, zdominowana przez aromat papryki i pomidorów.

Druga, Zupa dyniowa z soczewicą smakowała jak lekka grochówka.

Ta natomiast jest dość słodka, bo warzywa upiekłam przed gotowaniem i zmiksowaniem. Poza tym jest bardzo pikantna i aromatyczna za sprawą użytych przypraw. 

Polecam wszystkie, a te dzisiejszą z przyjemnością dodaję przepis do kolejnego Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę.

Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw

Sładniki:

400 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

1 mały seler pokrojony na kawałki

1 duża marchew pokrojona na kawałki

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 cała główka czosnku

1 lwrzątku

płaska łyżeczka przyprawy curry

płaska łyżeczka imbiru

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 łyżek oleju

 

Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki, oblać delikatnie olejem i posypać niewielką ilością soli. Zawinąć szczelnie w folię i upiec w piekarniku (ok. 45 minut, 180oC). Czosnek obrać z łupin i wycisnąć puree czosnkowe. Razem z kawałkami warzyw umieścić w garnku, zalać 3 szklankami wrzątku lub bulionu. Gotować około 15 minut, dodać przyprawy. Zmiksować, dodać posiekaną natkę i jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami lub listkami zbożowymi, np. Sunbites o smaku wiosennych warzyw i  pestkami dyni.

Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s