Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy

Zdecydowanie smaczniejszy, bo bardziej wyrazisty w smaku niż wcześniejszy Pasztet z cukinii z oliwkami i suszonymi pomidorami. Przepis jak zawsze z głowy, ale dokładnie ważyłam składniki, by umieścić go na blogu. Mam nadzieję, że się skusicie i napiszecie opinię… 

A w dalszej części zapraszam na fotografie z niedzielnej wyprawy na najwyższy polski szczyt Bieszczadów.

Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy 

Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy

Składniki:

1,25 kg startej cukinii (waga przed odciśnięciem)

3 duże czerwone papryki

1,5 szklanki czerwonej soczewicy

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka bułki tartej

4 jajka

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

ew.  3-4 łyżki Ajvaru (pastę z papryki), by uzyskać bardziej paprykowy smak

ew. 4-5 suszonych pomidorów z oliwy dla wzmocnienia smaku

1 łyżka łagodnej pasty curry

2 łyżki słodkiej czerwonej papryki

1 łyżka włoskich ziół

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta i tłuszcz do formy

 

 

Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. 

Cukinię umyć. Dużą obrać i wydrążyć środki. Zetrzeć na grubej tarce, zaś młode warzywa zetrzeć razem ze skórą i wnętrzem. Delikatnie osolić i zostawić na pół godziny, by puściła sok. Paprykę umyć, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Cebule posiekać w kostkę, delikatnie posolić i poddusić  razem z papryką na małym ogniu, na niewielkiej ilości na oleju lub oliwie z pomidorów. Pod koniec duszenia dodać obrany, zmiażdżony czosnek.

Soczewicę zmiksować na papkę razem z papryką oraz suszonymi pomidorami, jeśli chcemy je dodać dla wzmocnienia smaku. Następnie dodać koncentrat, Ajvar, pastę curry i wszystkie zioła

Cukinię dobrze odcisnąć, jajka rozbełtać. Połączyć z bułką tartą oraz masą z soczewicy i papryki. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić dobrze masę. Wyłożyć do dwóch niewielkich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piec około 1 godziny w temperaturze 170oC. Ostudzić i wyjąć z blach. Podzielić na porcje i szczelnie zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową. Przechowywać w lodówce. Podawać z pieczywem.

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s