Szarlotka z różową bezą

Upieczona z najlepszych jabłek z podkarpackich sadów. Różowa pianka powstała na potrzeby Różowej akcji prowadzonej przez Szarlotek oraz Osię. Szarlotka z różową bezą.

A dziś wpis z przesłaniem, jakie niesie akcja promująca zdrowy styl życia dla zdrowia. Jako córka, matka, żona, …., koleżanka wiem co mi szkodzi, jak łatwo świadomie można skracać sobie życie każdego dnia… I postanawiam dziś walczyć z moimi słabościami, złymi nawykami, aby lepiej wykorzystać mój czas… Rozkocham się w swoim życiu na dobre, jeśli zmienię w nim kilka drobnych rzeczy…

Na dowód mojego umiłowania dla życia, chcę Wam przytoczyć jeden z moich wierszy. Tak, piszę znów od jakiegoś czasu i to dale mi wielką satysfakcję. Po więcej metafor zapraszam na mój blog: MOTYLE W SERCU.

Szarlotka z różową bezą

Broń Boże

Z fragmentów ciszy
poskładam serce
otulę je spokojem
zachodu słońca

Na łagodnej fali
rozłożę życie
niech niesie mnie
spokój dni przyszłych

Z błękitu nieba
pochwycę obłoki
pod głową kładąc
ciężar z niej zdejmę

Spod nóg pousuwam
śliskie kamienie
niech wiatr mnie prowadzi
niech błogo mi będzie

I w myśli powtarzać będę
że jestem
dzieckiem natury
Broń Boże – cywilizacji…


A teraz zapowiadana szarlotka z różową bezą. 

Ciasto:

200 g zimnego masła

4 żółtka

3-4 łyżki śmietany

2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki

½ szklanki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

oraz

1,5 kg jabłek

2-3 łyżeczki cynamonu

szczypta imbiru

4 białka

½ szklanki cukru kryształu

1 kisiel truskawkowy, wiśniowy lub żurawinowy

ew. 1 łyżka koncentratu buraczanego dla wzmocnienia koloru



Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3 porcji. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę

Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno i boki blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i imbirem.

Zimne białka ubić na sztywno, wsypywać porcjami cukier, proszek kisielowi i ewentualnie sok buraczany. Różową pianę wyłożyć na jabłka, zetrzeć na wierzch zamrożone ciasto i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s